Címlap Váraink Várpalota A vár története

Várpalota - Oldal 2

Tartalomjegyzék
Várpalota
2. oldal
Minden oldal

Palota ugyanis a kurucok egyik erőssége volt, melyet sokáig ezúttal sem tudott elfoglalni az ellenség, de a település kirablását és felgyújtását nem hagyták ki. A kuruc háború után, az 1700-as évek elejére Palota vára elveszítette hadi jelentőségét. A Zichyek egészen 1890-ig voltak tulajdonosai a várnak, birtokosságuk alatt került sor a harcok során megsérült falak helyreállítására, később pedig a funkcióváltoztatással együtt járó kényelmi és gyakorlati átalakításokra, fejlesztésekre. A magyar állam 1930-tól tulajdonosa a várpalotai várnak. Napjainkban: 2011. június 24-én került átadásra a felújított Thury-vár, a felújítás egy Európai Uniós pályázat jóvoltából kezdődhetett meg. A felújítás érintette a fogadó tereket (vár bejárati folyosója, pénztár, recepció), továbbá a palotarészt, ahol a kápolna restaurálására került sor. Az első emeleten kialakításra került egy konferenciaterem, amely a 21. századi igényeket is kielégíti, továbbá egy rendezvényterem, amelyet jelenleg kiállításokkal tettünk érdekesebbé. Itt megtalálható kiállításaink: Népviselet-kiállítás, amely a Kárpát-medence népeinek viseletét mutatja be bútorokkal, szőttesekkel, mindennapi használati tárgyakkal kiegészítve. Hámori Sándor gyűjteménye hiánypótló kiállítást alkot a Thury-várban.
Tóth István szabómester munkáit mutatjuk be a Katonaviseleti kiállításunkon, ahol a látogatóink találkozhatnak a magyar katonák által hordott  - honfoglalástól a napjainkig - egyenruhákkal. Csepin Péter és a Bakonyi poroszkálók hagyományőrző munkáját mutatjuk be egy tárlatunkon a Török teremben. Ezek mellett természetesen időszaki kiállításokkal is várjuk a hozzánk látogatókat. Szeretnénk kiemelni a Várudvari Nyár rendezvénysorozatunkat, ezen alkalmakkor színvonalas előadásokat tekinthet meg az érdeklődő közönség a vár szabadtéri színpadán. A programokról részletes információt a www.thuryvar.hu oldalon talál.  
A Nemzeti Örökség részét képező Thury-vár Magyarország egyik legrégebben
fennmaradt középkori vára, amelyben 600 éves fennmaradása és számos átépítés következtében a gótikától a késő klasszicizmusig különböző építészeti stílusok nyomai láthatók. Az egykori palotarész az ország egyetlen megmaradt 14. századi főúri palotabelsőjét mutatja be, ahol eredeti gótikus falképek is fennmaradtak.
Ezzel a patinás és valóban teljesen egyedi környezettel várjuk a hozzánk látogatókat, hogy egy izgalmas kiállítással, vagy éppen egy színvonalas rendezvénnyel tegyük gazdagabbá aktív pihenésüket.