Programjaink

Fáklyás várlátogatás
Szigliget
Ma
XII. Ghymes fesztivál
Szigliget
12 nap múlva
Magna Cuma Laude
Szigliget
20 nap múlva

Keresés

Ki olvas minket

Oldalainkat 61 vendég böngészi
Címlap Híreink Várkapitányi űlés

A 21. század várkapitányai büszkén ápolják a hagyományokat!

 

Május 7-én Nagyvázsonyban gyűltek össze Veszprém megye várkapitányai, hogy a történelmi hagyományoknak eleget téve döntsenek váraik „sorsáról”. A várkapitányi ülés előtt Mekler Norbert kalauzolta végig a Kinizsi várban a vendégeket. Ezt követően a várban korhű körülmények között tartották meg a várkapitányi gyűlést, melyen részt vett az MNV Zrt. részéről Kis Gábor Iván és Darabos Kornél, valamint Nagyvázsony polgármester asszonya, Vigh-Krupla Orsolya. A kapitányok tájékoztatást adtak az idei év tapasztalatairól, döntöttek az év közös megjelenéseiről. Este a Gyulaffy László Hagyományőrző Bandérium középkori bemutatója, majd a vacsora következett. A jó hangulatról a tapolcai Musica Buffa együttes gondoskodott.

Másnap a reggelit követően lóra ültek a kapitányok és összesen 15-en elindultak Sümeg várába. Útba ejtették a nagyvázsonyi Pálos kolostort, ahol megemlékeztek Kinizsi Pálról.

Sümegen a vár alatti réten Papp Imre és ifj. Papp Imre 9 fős kíséretével fogadta a kapitányokat, majd közösen vonultak be a csárda előtti térre, ahol Papp Imre köszöntötte az egybegyűlteket. Örömének adott hangot, hogy az újabb várkapitányi ülésnek ismét Sümeg adhat otthont. Balassa Balázs, a Veszprém Megyei Várkapitányság elnöke megköszönte a szíves fogadtatást majd közösen esküt tettek, melyben a várak képviselői biztosították az ország népét, hogy a továbbiakban is az értékek megőrzésén fognak dolgozni. Ezt követően megkezdődött az ünnepi várkapitányi ülés, mely során a Veszprém Megyei Várkapitányság bővítéséről döntöttek, és tagjaik közé felvették a döbröntei Szarvaskő várát.

A sajtótájékoztatón fontos szerepet kapott a nyolc vár komoly és színvonalas programkínálatának, valamint az új matricagyűjtő füzetének bemutatása. A várkapitányok kiemelték a közös megjelenések, és az összefogás fontosságát.

A kétnapos közös program színvonalas bemutató megtekintésével, valamint ízletes ételek és finom borok elfogyasztásával zárult.

VIDEÓ