Címlap Híreink Kapitányok lóháton!

Veszprém megye várkapitányai lóháton!

 

Az országban egyedülálló rendezvénynek ad otthont Nagyvázsony és Sümeg vára. Balassa Balázs a Veszprém Megyei Várak Egyesületének elnöke kétnapos várkapitányi ülésre hívta a nyolc vár kapitányát. A kapitányok az alkalomnak megfelelően hagyományőrző ruházatot viselnek majd. Mindkét napon nyilvános a program. A várkapitányok szívesen látnak minden érdeklődőt. Május 7-én délután a Kinizsi várban találkozik Csesznek, Csobánc, Somló, Sümeg, Nagyvázsony, Szigliget, Várpalota és Döbrönte küldöttsége. Érkezés után 17 órakor közösen megtekintik a várat, majd 18 órakor megkezdődik a nyilvános várkapitányi ülés, melynek során az érdeklődők megfogalmazhatják és feltehetik a várakkal kapcsolatos kérdéseiket. 19 órakor fegyver és harcászati bemutató szórakoztatja az egybegyűlteket, majd vacsora zárja a napot.
Másnap (május 8) reggel 10 órakor a várkapitányok és kíséretük lóra szállnak és elindulnak Sümegre. A tervek szerint 16 órakor érkezik a „lovascsapat” Sümegre, a bemutató térre. Itt a hét várkapitány köszönti a házigazdát, Id. Papp Imrét és feleségét. Ezt követően 16.30 órakor ünnepélyes várkapitányi ülést tartanak, melynek keretében Döbrönte várát felveszik az egyesület tagjai közé.  17 órakor sajtótájékoztatóra várják a várkapitányok a média képviselőit, melyen ismertetik az idei év terveit, programjait, az egyesület közös munkáját. A kétnapos összejövetel 18.00 órától a lovagi torna megtekintésével és közös vacsorával zárul.
A rendezvény üzenete, hogy a várkapitányok komolyan gondolják a hagyományőrzést, nem csak hirdetik, de mindennapjaiknak része is az.
Veszprém megye várkapitányai szeretnék tudatosítani az emberekben, hogy váraik ismét élő várak. Közös munkájuk eredményeképpen a várak újjáépülnek, és történelmünk emlékhelyeivé válnak.

VIDEÓ

Kapcsolódó cikk:

A 21. század várkapitányai büszkén ápolják a hagyományokat!